Kondom størrelsesguide – hvordan velge riktig størrelse

Har du et aktivt sexliv, er det også viktig med kondom som beskyttelse. Kondomer beskytter ikke bare mot kjønnssykdommer, men også mot uønsket graviditet. Skal kondomet fungere er det viktig å finne et som har den riktige størrelsen. Feil størrelse kan medføre ubehag samt at du kanskje ikke får den beskyttelsen du ønsker deg.

Beskyttelse i om lag 2 000 år

Kondomet historie kan spores tilbake 2 000 år og har i løpet av disse årene vært laget av mange ulike materialer. Det var først på 1700-tallet en gang at kondom ble til kondom, før det hadde det mange navn. I England kalte de hjelpemiddelet for «franske brev» og i Tyskland gikk det under det velklingende navnet «engelske luer». I våre dager er beskyttelsen kjent som kondom, og størrelsen har altså noe å si.

Det er med kondomer som det er med sko eller klær generelt, passer ikke størrelsen deg er plaggene eller skoene ubehagelige i bruk – de gjør ikke jobben sin og oppfyller ikke de kravene du har til dem. Slik er det altså med kondomer også. Kjøper du en som er for stor må du for eksempel bruke fingrene på den ene hånden til å holde det på plass, og det var jo ikke akkurat slik du hadde tenkt deg akten, var det vel? Kjøper du kondomer som er for små, risikerer du både ubehag og at kondomet sprekker. Og heller ikke disse alternativene er med i bildet over en god seksualakt. Så hvordan velger du riktig størrelse? Det skal vi prøve å gi en liten innføring i her!

Guide til valg av riktig størrelse

En penis slutter først å vokse etter at puberteten er over, det vil si en gang i 17-19 års alderen. Det vil si at om du er seksuelt aktiv og ønsker å bruke kondomer som prevensjonsmiddel, bør du være klar over at størrelsen på prevensjonsmiddelet kan endre seg.

Gjennomsnittlig penislengde til Europas menn er mellom 8.5 og 10.5 cm lang med en omkrets på mellom seks og ti cm når den er i slapp tilstand. I motsatt tilfelle er den mellom ni og 22 cm lang med en omkrets på 10 cm. Og det er omkretsen på penisen i erigert tilstand som gjelder når du skal finne riktig størrelse på kondomet ditt. Dagens kondomer er laget av lateks, et veldig fleksibelt materiale. Så selv om lengden også teller til en viss grad, er omkretsen viktigst da det kondomet er langt mer tøyelig i lengden enn i bredden. Omkretsen på penisen din måler du rundt penisroten.

Her kommer et hendig skjema du kan bruke når det kommer til omkrets på penis og størrelsen på kondomene.

Penisomkrets: < 10 cm 10-10,9 cm 11-11,4 cm 11,5-11,9 cm 12-12,9 cm 13-13,9 cm 14-15 cm
Kondomstørrelse: 47 mm 49 mm 53 mm 57 mm 60 mm 64 mm 69 mm
Kondomomkrets: 9,4 cm 9,8 cm 10,6 cm 11,4 cm 12,0 cm 12,8 cm 13,8 cm

Penismåler

Det er ikke alltid lett å beregne omkrets og slikt. Ikke alle er like stødige i matte og matematiske formler. Ungdomsmotagningen i Stockholm, et sted der ungdommen både får råd og veiledning angående prevensjon, laget et spesielt målebånd for å gjøre det hele lettere. På den ene siden vises omkretsen i mm og på den andre siden er det fargekoder slik at du enkelt finner rett størrelse. Da trenger man ikke være god i matematikk for å finne riktig størrelse.

Det finnes som sagt flere varianter av penismålere, men visste du også at det finnes en app? VDM Enterprises laget for noen år siden en egen app der du kan måle penisen din, legge inn tallene og så beregner den hvilken størrelse kondomet ditt skal ha.

Kondomets størrelse

Produsentene av kondomer jobber ut fra en standard størrelse, men siden produsentene er forskjellige kan størrelsene variere litt. Det betyr at dersom du kjøper et kondom merket som medium fra en produsent kan medium fra et annet merke kjennes for trangt.

RFSU, den svenske produsenten av kondomer som ble startet av en norsk prestedatter, kom med sitt første kondom i 1964. Siden den gang har de og mange andre firmaer produsert i kondomer i mange varianter og st ørrelser fra ekstra liten til ekstra stor. Det finnes kondomer med og uten glidemidler, du kan få dem med tupp, med farge, smak, knudrete overflate eller helt glatt. For å vise at kondomer ikke er til bry, men også kan brukes for å øke nytelsen, jobber produsentene hele tiden med å utvikle kondomer som ikke bare gjør jobben sin med å beskytte mot graviditet og kjønnssykdommer, men som også øker nytelsen og sengegleden. Målet er selvsagt å få flere og flere til å se på kondomer som et pluss, som en mulighet til økt nytelse og ikke bare som et nødvendig onde når man skal hygge seg.

Et siste godt tips når du skal finne den rette kondomstørrelsen for deg samt en variant du synes er behagelig å ha på, er at det er lurt å finne ut av alt dette før du skal ha sex. Mål penisen din, finn størrelsen og prøv ut ulike kondomer i fred og ro hjemme. Da er du forberedt og kan nyte opplevelsen i stedet for å være bekymret eller ergre deg fordi kondomet ditt ikke passer helt.